ВЕЛИНГРАД

Велинград е сред най-красивите и най-популярните български курорти за балнеолечение. Намира се в западния край на Чепинската котловина, на 750 м. надморска височина. През лятото времето е топло, а през зимата – меко.

Средната годишна температура е 10 °С, а относителната влажност на въздуха варира от 65% до 75%. Велинград е градът с най-много слънчеви дни в годината в страната, заобиколен е от борова гора, а в града и околността му има повече от 70 минерални извора, от които блика лечебна минерална вода.

Общия дебит на минералните извори във Велинградския район е около 9000 л/мин.и това го прави най-богатият на минерални води град, не само в България, но и в Европа.

Освен голямото количество минерална вода, тук се среща огромно разнообразие от различни по химически състав минерални води, съдържащи радон, флуор, силициева киселина, хлор, сяра, хидрокарбонати и др. микроелементи.

Температурата на минералните води на различните извори варира от 42° до 100° .

Изключително рядката и ценна комбинация от лечебни минерални води, чист планински въздух, красиви борови гори и здрав климат, оказва изключително положително влияние върху лечението на редица заболявания и прави курорта много търсен във всичките годишни времена.

Наред с минералните си извори, Велинград привлича туристи и с красивата си природа, природния феномен “Клептуза”, който е най-големият карстов извор в България, с дебит 1200 л. студена вода за секунда.

В района на Велинград се намират живописни и красиви природни кътчета, няколко язовира – “Белмекен”, “Батак”, “Доспат”, “Широка поляна”, “Беглика”, “Тошков чарк” и др.

На около 20 км. от Велинград са курортите “Юндола” и “Цигов чарк”, където има ски писти.

 

Горе